Secondary menu

"NINCS MAGYAR VONÓKÉSZÍTŐ ISKOLA" - Klaus Grünke, Bubenreuth

2015. december 3.

Klaus Grünke azon túl, hogy remek vonókészítő mester, a német vonókészítés egyik legnagyobb szakértője is. A vonókészítésről szóló szakirodalom egyik nélkülözhetetlen darabjának, a „Deutsche Bogenmacher” című kétkötetes könyvnek egyik írója.

Egy kellemes vacsora elköltését követő napon, bátyjával, Thomasszal kedvesen fogadott műhelyében.

A hegedűkészítéshez hasonlóan a vonókészítés is alapvető iskolákra épül. A vonók esetében ezek a francia, a német és az angol iskolák. A magyar vonók túlnyomó részén a német iskola hatása kétségtelenül visszaköszön, ezért pontos eredetük meghatározása szakértői feladat.

Látogatásom fő célja az volt, hogy tisztázhassam, gyűjteményünk darabjai közül mi az, ami német műhelyből származik, de itthon pecsételték, és mi az, ami valóban Magyarországon készülhetett.

A mester segítőkészen és részletesen vizsgálta kiállításra kerülő vonóinkat. A két Szepessy által jegyzett vonó oly mértékben elnyerte tetszését, hogy dokumentálta és fotókat is készített róluk.

Alkalmam nyílt megtekinteni szép német vonókból álló gyűjteményét, így láthattam például egy Christian Wilhelm Knopf által 1830-35 között készített intarziás hegedűvonót és egy gyönyörű Heinrich Knopf által, Nikolaus Kittel rendelésére készített, Kittel pecsétes vonót.

Main menu

cikk | by Dr. Radut