Secondary menu

Szepessy Béla

1. hegedűvonó 1880
2015. szeptember 21.

Szepessy Béla pecsétjét viseli ez az 1880 körül készült vonó. Összesen két általa jelölt vonót ismerek, melyek egyértelműen egyazon mester munkái. A német iskola stílusjegyeit hordozzák, kiforrott, érett és ízléses alkotások, melyek saját koruk vonókészítésének élvonalát képviselik.

Bevett gyakorlat volt, hogy a hegedűkészítő mesterek vonókat vásároltak, majd azokat saját pecsétjükkel látták el, ahogyan például Pilát Pál tette. A Szepessy vonóknál azonban olyan minőséggel találkozhatunk, amely a korszak legjobb német mestereinek munkáival egyenrangú, azonban semelyikük munkájára sem hasonlít. Szepessynek volt lehetősége vonókészítést tanulni, amikor a Nemessányi műhelyben töltött tanulóévei alatt, három évig, Carl Hemann Voight társaságában dolgozott, aki már kész vonókészítő segédként érkezett a híres műhelybe hegedűkészítést tanulni.

Nem tudom minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Szepessy Béla maga készítette a nevével jelzett vonókat, ennek ellenére megkockáztatom – ezek a vonók az ő munkái.

vissza a rovatba: 
Vonók
Szepessy Béla hegedűvonó 1880

A fej ívei harmonikusan gömbölyűek, a csont arányosan felfelé ívelt, az orr viszonylag rövid, oldalnézetben a fóz feltűnően keskenyen indul a csont felől, majd elegánsan szélesedik a fej-pálca átmenetben.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

Hátulnézetben jól láthatóak az erősen befelé döntött – valójában normál szélességű fózok.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

Felülről is látható a fejen végzett, rendkívül magas színvonalú munka.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

A kecses, aránylag magas kápa plasztikája nagyon tisztán kidolgozott, a szájkivágás nyitott, a bütyök vége elgömbölyített.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

A sín bázisa viszonylag széles, a cvikli alsó része közel négyzet alakú, a tolóka enyhén kónikus. A kápa oldalainak homorulata szép ívű.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

Az alacsony, harmonikus ívű gyűrű nagyban hozzájárul a kecses összhatáshoz. A kápaszáj belső részén is tisztán kidolgozott felületet láthatunk.

Szepessy Béla hegedüvonó

A sín két vascsavarral került rögzítésre.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

A kápa láthatóan keskenyedik hátrafelé.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

A kápa háromrészes (párizsi) szemét – ezüstgyűrű, ébenfagyűrű és gyöngyházszem – a mester a kápán kívül állította össze és így, egy darabban illesztette be a kápába.

Szepessy Béla hegedüvonó

A csavarfej háromrészes, két ezüstgyűrű ül egy ébenfa magon. Manapság ezeket a gyűrűket egy-egy ezüst stifttel (szegeccsel) szokás rögzíteni az ébenfa maghoz. Ha az évek során az ébenfa összeszárad, stiftek nélkül a gyűrűk meglazulnak és akár el is veszhetnek. A francia vonókészítők már az 1780-as évek óta stiftelnek, a németeknél 1900 körül vált általánossá a csavarfejgyűrű stiftelése. Ezen a vonón nincsenek szegecsek a csavarfejben, ezért is tudott elfordulni a hátsó gyűrű.

Szepessy Béla hegedűvonó 1880

Nagyon különleges fózt láthatunk ezen a csavarfejen – más mesterek munkáin még sosem találkoztam ehhez hasonló formával.

Szepessy Béla hegedűvonó

Szepessy Béla pecsétje

Main menu

cikk | by Dr. Radut