Secondary menu

Kovács Tibor

30. hegedűvonó
2015. szeptember 23.

Ezt a hegedűvonót Kovács Tibor alkotta, Cremonában. Tibor a legfiatalabb a kiállított vonók készítői között, és mivel az alkotók születési sorrendje szerint rendeztük a munkákat, ez a vonó, Szepessy Béla „nyitánya” után, kiállításunk „záróakkordja”. Kortárs kollégáim munkait tudatosan nem elemezgettem, de a sort záró vonónál önkényesen felrúgom ezt  a szabályt.
Tibor munkái a korai francia iskola (1800 körül) formavilágát idézi, anélkül, hogy kópiahatást keltene.

vissza a rovatba: 
Vonók
Kovács Tibor hegedűvonó

A fej oldalnézetben – az ében/ezüst fejlemez domború, a homlok gömbölyített ívvel indul a pálcából, a középső szakasz aránylag egyenes, hogy végül, nagy lendülettel forduljon felfelé, a határozottan kiemelkedő spiccig. A hátsó ív végig feszesen ívelt, a pálca legvékonyabb pontja nem az ív-pálca találkozásnál található, mint szinte minden vonón, hanem néhány centiméterrel távolabb. A kápa oldala enyhén homorú. A fóz szélesen indul a pálcából és a fejlemezig fokozatosan tovább szélesedik.

Kovács Tibor hegedűvonó

A fej hátulnézetben – a fózokat és a hátsó ívet csak késsel formázta, reszelőt és csiszolópapírt sem használt.

Kovács Tibor hegedűvonó

A fej felülnézetben – jól látszik a fej telt formája és a fóz szélessége.

Kovács Tibor hegedűvonó

A kápa oldalnézetben – a szája nagyon mély, ahogyan a francia mestereknél ez kb. 1780-tól 1820-ig szokás volt. A szem is igen nagy.

Kovács Tibor hegedűvonó

A kápa és csavarfej hátul/alulnézetben – a gyöngyháztolóka igen széles és a hátsó cvikli úgyszintén gyöngyházból van. Ez a megoldás sok Francois Lupot II (1774-1838) vonón megfigyelhető. Találkozásuknál gér illesztést találunk. A hátsó cvikli a sínnél is igen széles. A csavarfej-szem is nagy méretű.

Kovács Tibor hegedűvonó

A kápa a gyűrű felől – ezen a képen jól látható, hogy a csavarfej nyolcszögletes része akkora mint a pálcavég, a gallér viszont határozottan nagyobb átmérővel bír és így védi a pálcavég sarkait.

Kovács Tibor hegedűvonó

A kápa a sín felöl

Kovács Tibor hegedűvonó

A kápa hátrafelé enyhén keskenyedik.

Kovács Tibor hegedűvonó

A szem kápában igen nagy.

Kovács Tibor hegedűvonó

A csavarfej eléggé hosszúkás, az ezüstgyűrűi aránylag keskenyek.

Kovács Tibor hegedűvonó

A pálcavég – tiszta munka és egy extra pecsét.

Main menu

cikk | by Dr. Radut